Inițiative, pe termen lung, cu efecte pozitive asupra oceanelor din Europa

Anual, EU4Ocean organizează concursul #MakeEUBlue Awards, prin care premiază inițiativele ce pot avea un efect pozitiv, pe termen lung, asupra oceanelor din Europa. În anul 2023, #MakeEUBlue Awards și-a anunțat câștigătorii în cadrul Zilei Europene a Marinei, desfăurată în perioada 24-25 mai, în Brest, Franța.

Cei trei câștigători #MakeEUBlue Awards 2023 sunt:

Locul I – MedByCatch (Navy Blue Award) 

Proiectul MedByCatch oferă o abordare standardizată multi-taxă pentru a studia și reduce capturile accidentale din Marea Mediterană. Activitățile sunt implementate în apele din Maroc, Tunisia, Turcia, Italia și Croația. Scopul proiectului este de a crește gradul de conștientizare cu privire la problema capturilor speciilor acvatice vulnerabile și de a atrage susținere pentru acțiuni care abordează această problemă, precum și de a furniza date solide cu privire la impactul operațiunilor de pescuit asupra megafaunei marine. Proiectul a fost ales marele câștigător datorită ambiției de a rezolva o problemă dificilă, cu rezultate impresionante, și concentrării de forte la nivel operational.

Locul II – SOS for the Blue Planet (Clasic Blue Award) 

Proiectul, finanțat de Ministerul Universității și Cercetării din Italia, adresează tinerii elevi din Foggia, un oraș din sudul Italiei cu rate ridicate de abandon școlar, sărăcie, degradare socială și delincvență juvenilă. Obiectivul principal al proiectului este de a le oferi tinerilor oportunitatea de a dobândi noi abilități printr-un proces de învățare active, care să îi ajute să înțeleagă mmai bine rolul lor pe planetă și să adopte soluții pentru protejarea naturii. Proiectul a fost ales câștigător datorită abordării sale multidisciplinare în școli, cu o perspectivă puternică de dezvoltare personală și responsabilitate colectivă. Proiectul a obținut, de asemenea, cel mai mare punctaj în urma votului public.

Locul III – Remar III (Sky Blue) 

REMAR III este un proiect finanțat de Fundación Biodiversidad care oferă oferi training și crește gradul de conștientizare cu privire la protejarea oceanelor, creând oportunități de angajare pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Proiectul implică zeci de zile de curățare a deșeurilor marine și o campanie de informare masivă în rândul populației. Proiectul a implicat și o cooperare cu asociațiile profesionale locale (confrarías) pentru a instrui pescarii și personalul de pe bărci. Foarte multe sesiuni de formare au fost susținute în întreaga regiune a Galiției. Proiectul a fost desemnat câștigător datorită abordării sale practice clare, care ajută la creșterea gradului de educare publică pe tema oceanelor, prin acțiuni de voluntariat, instruire în gestionarea deșeurilor și finanțare.

Sursa: csrmedia.ro