O inițiativă Ness Digital Engineering

Superputerea lor: faptele bune

A venit momentul să le mulțumim celor ce aleg zi de zi, să se dedice celorlalți.

Celor pentru care fiecare obstacol înseamnă un mod de a evolua.

Celor ce nu doar cred în schimbare în bine, ci ei o reprezintă.

A venit momentul să le mulțumim
Eroilor Urbani.

Partener

eroi urbani

01

Petronela
Petrea

Petronela este profesor de matematică, director al Școlii Gimnaziale “Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului – Iași, coordonator al grupului de cercetași din Valea Lupului și absolventă a primei generații de directori formați la Academiei de Leadership și Management Școlar. Petronela Petrea este o visătoare pragmatică, pasionată de educație, care crede în potențialul fiecărui elev și care face tot ce poate pentru a-i ajuta pe copiii din Valea Lupului să își descopere talentele și să le dezvolte în cadrul cluburilor și activităților extracurriculare organizate la școală. Cel mai recent proiect de impact al Petronelei este “Toată școala citește!”, premiat la competiția Creatori de educație, proiect care a fost implementat pentru toți elevii din școală și care a avut ca scop îmbunătățirea competențelor de literație ale elevilor și unirea acestora prin crearea unui cadru de comunicare comun și altfel.

02

Dan
Damaschin

Dan Damaschin este preot misionar la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași de peste șaisprezece ani și este una dintre cele mai active persoane din România care luptă împotriva sărăciei. Preotul a construit zeci de case pentru familiile sărmane, îmbrăcă iarna mii de copiii, vara îi duce la mare, ține la școală copiii care vor să învețe carte și protejează în centrele sale femeile abuzate acasă de soți. În lupta sa împotriva sărăciei și a inechității sociale, Dan Damaschin este sprijinit de mii de români care donează bani sau bunuri asociației pe care preotul o conduce, „Glasul Vieții”. “Copiii pe care noi îi ajutăm nu își doresc nici de Crăciun, nici de Paști, mașini cu telecomandă, drone sau excursii exorbitante. Ei își doresc lucruri elementare, care să le permită un trai normal, cum văd la cei din jur. Își doresc niște ghete ca să poată merge cu colinda, o geacă să meargă la școală curați, de Paști o haină nouă ca să poată merge la Înviere, toamna un ghiozdan. Lucruri normale. Noi asta încercăm să facem. Să îi ajutăm pe copii să trăiască în normalitate pentru ca normalitate aceasta să devină o permanență în viața fiecărei familii cu mulți copii.”

03

Alexandrina
Dinga

Alexandrina Dinga este activist pentru democrație, organizator comunitar, președinte și co- fondator al Asociației CIVICA. Lucrează de aproximativ 15 ani în sectorul non-profit în proiecte de organizare și dezvoltare comunitară, ecologie, participare civică și transparență. Impactul activității sale în comunitatea ieșeană este divers, punctual sau general, de la activități de educație civică, campanii de advocacy, precum cea pentru replantarea teilor în centrul orașului sau altele pe teme de urbanism și spații publice, până la dezvoltarea de instrumente digitale de monitorizare și participare publică, precum NeReprezintă sau Soluții Colaborative, ghiduri de implicare cetățenească sau bune practici pentru administrația publică. De asemenea, Alexandrina este implicată activ în organizarea de dezbateri și evenimente care aduc împreună cetățenii și factorii decizionali pentru proiectele importante ale comunității. Implicarea sa vine dintr-un puternic sentiment de justiție socială și dorința de contribui pentru un oraș în care să-i placă să trăiască, în care vocea oamenilor este ascultată și respectată de autorități. Alexandrina crede în colaborare și în puterea oamenilor de a lucra împreună pentru a genera schimbările pe care și le doresc.

04

Bogdan
Tănasă

Bogdan este fondatorul și coordonatorul proiectului Casa Share, un proiect care schimbă viața în mai bine familiilor care trăiesc în condiții defavorizate. Încă din anul 2014, prin Casa Share și comunitatea care s-a alăturat apelului său, Bogdan reușit să ajute sute de copii și bătrâni, construind până la acest moment 30 de case. Casa Share înseamnă, astăzi, 140 de copii a căror viață s-a schimbat radical și o mobilizare uriașă prin miile de voluntari din țară și din străinătate care au ales să fie implicați în proiect. Cea mai nouă inițiativă o reprezintă construcția și punerea în funcțiune a unui Centru Educațional de zi, care își propune să ofere unui număr de 70 de copii cu posibilități financiare limitate un loc unde aceștia să beneficieze de o masă caldă și un birou unde își pot face lecțiile. “Motivația mea este să pot ajuta cât mai mulți copii să aibă acces la Educație sau să învețe o meserie! CASA SHARE schimbă vieți!”

05

Mihai
Melnic

Mihai este licean și creatorul primului robot umanoid din România. Printre distincțiile sale se numără titlul de campion mondial CRI – FTC Chicago 2021 și cel de reprezentant al României în cadrul EXPO Dubai 2020 și International Astronautical Congress – Emiratele Unite ale Arabiei. Acum câțiva ani și-a descoperit pasiunea pentru robotică și a fondat QUARTZ Robotics, un grup de studenți interesați de dezvoltarea pasiunii lor și inteligență artificială bazată pe robotică. “Vreau să creăm Centrul Național de Robotică în Iași și să ne dezvoltăm orașul mult mai mult pe această latură, așa că dacă ești pasionat de ceva anume, aștept mesajul tău!”

06

Anca
Chirilă

Anca Chirilă – Gheorghică este ecolog și ecologist prin formare, respectiv vocație. Ca profesie, din 2008, coordonează Asociația Mai bine, implementând proiecte de pionierat în domeniul ecologiei umane și al antreprenoriatului verde, precum întreprinderile sociale verzi CUIB și REDU, prin care a pus Iașul pe harta națională și europeană a economiei circulare și sociale.  Consideră interdependența o trăsătură definitorie a lumii vii și crede că descreșterea economică, simplitatea voluntară și apropierea de natură sunt cele mai necesare și dezirabile abordări politice și individuale pentru reziliența urbană și atenuarea crize contemporane multidimensionale.  Prin activitatea sa, a catalizat comunitatea Mai bine care contribuit la educarea a peste 30 000 de persoane în domeniul traiului durabil, cu impact scăzut asupra schimbărilor climatice, la reducerea a zeci de tone de deșeuri de ambalaje, textile și alimentare, la cultivarea solidarității globale – prin promovarea comerțului echitabil și locale – prin donații de haine și alimente pentru sute de persoane vulnerabile. În acest an, a co-inițiat și coordonat plantarea peste 100 de pomi și arbuști fructiferi în curțile a zece unități școlare din Iași, un prim pas spre viziunea școlilor reziliente și a unui Iași verde – oraș grădină comestibilă.

07

Alex
Luchici

Alex Luchici este convins că o comunitate unită și implicată reprezintă cheia bunăstării pentru Iași. 
Din 2010 activează în sectorul societății civile în cadrul Asociației euRespect în calitate de coordonator de proiecte. În toți acești ani, a demarat acțiuni pentru promovarea abilităților tinerilor cu dizabilități prin proiecte aplicate.
Din mai 2020 este Președinte al Alianței pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași – APTA și urmărește ca, împreună cu echipa de ONG-uri membre, să contribuie la transformarea Iașului într-un oraș mai prietenos cu toți locuitorii săi din perspectiva mobilității urbane, care să permită cetățenilor un stil de viață activ, într-un mediu sănătos și mai incluziv.
Alex consideră că provocările din comunitate există pentru a fi soluționate: „Where there’s a will, there’s a way. Iașul este un oraș fascinant, de un specific și o frumusețe aparte, animat de locuitorii și vizitatorii săi, în care nevoile oamenilor trebuie puse pe primul loc.”

nominalizați

Alma Andrei

Alma este consilier de carieră la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, încă din anul 2003. Din studenție a început mai întâi cu voluntariat în această direcție, pentru ca, mai apoi, să facă parte din echipa biroului de consiliere, domeniu proaspăt înființat și unul dintre primele de acest fel din România. Alma a crescut odată cu dezvoltarea acestei activități la noi în țară, iar de atunci, lucrează activ cu liceeni și studenți, în diferite contexte de formare, oferindu-le sprijin pentru a face cele mai bune alegeri pentru cariera lor, pentru viața lor profesională. A fost implicată în mai mult de 40 de proiecte ce au avut ca scop creșterea nivelului de informare a elevilor sau studenților și despre cum să ia cele mai bune și mai informate decizii. 

„Ori de câte ori am ocazia mă implic în activități de orientare ale acestora. O fac cu mare bucurie și încredere că sunt tineri care au nevoie de un simplu cuvânt ”POȚI!” la momentul potrivit și asta le poate schimba radical viața, în bine.”

Alex Holicov

Prin compania pe care a fondat-o, Alexandru a ajutat 52 școli din județul Iași să le ofere elevilor, profesorilor și părinților un context de învățare digital. Unul dintre proiecte sale este „Educație digitală pentru școala rurală”, prin care, împreună cu Școala de bani – BCR, Adservio a oferit anul acesta acces gratuit la platformă pentru 45 de școli din mediul rural, printre care 2 din jud. Iași (Ciortești și Gorban). De asemenea, seria de webinarii pentru profesori și elevi adresează teme precum siguranța pe Internet, educația financiară, mindset antreprenorial, alegerea liceului, comunicarea empatică. Adservio a mai organizat un concurs pentru elevii din comunitate, din dorința de a le oferi o experiență de învățare reală. Pe timpul verii echipa de comunicare a ghidat 14 elevi și eleve (dintre care 5 din Iași) să organizeze webinarii (similare cu cele de mai sus), pentru alți tineri. Astfel, participanții și participantele și-au dezvoltat lucrul în echipă, gestiunea unui proiect, comunicare online și și-au dovedit că pot organiza webinarii cu peste 100 de înscrieri.

Asociația Ștergem o Lacrima

“Suntem doi oameni simpli si extrem de sensibili. Cu toate acestea, suntem luptători și încercam să oferim șanse, zâmbete sau un pic de mai bine! Asociația Ștergem o Lacrima ne-a făcut responsabili si ne-a arătat realitatea celor ce sunt mai puțin norocoși. Nu ne-am intimidat, dar cu lacrimi în ochi și strâns din dinți am încercat zi de zi sa rezolvam cat mai multe cazuri si sa ajutam atât cat am putut. 

Din 2016 de când am decis sa înființam Asociația Ștergem o Lacrima nu ne-am oprit nici o clipă. Am stat unul lângă altul si ne-am împărțit responsabilitățile. Partenerii noștri au apreciat munca noastră și astfel am început să impunem campanii ce au ajuns la a V-a ediție. Colectăm, sortăm, distribuim, ajutăm copii, seniorii, dar și pe cei cazați la centrele din Iași.
Organizăm târguri caritabile si încercam să progresam în fiecare zi! Aceștia suntem noi: părinți ai doi băieți minunați, simpli, onești, empatici, dar luptători. Împreună formăm o echipă!”

Dorin Cozan

Dorin este bibliotecar de 10 ani la Biblioteca Publică din Cotnari, unde a inițiat și implementat diverse proiecte și activități specifice, de educare a tinerilor și facilitare a accesului egal la informație și la oportunitățile oferite de o bibliotecă vie. 

Pentru că dincolo de reușitele profesionale (premii ale copiilor la concursuri de șah, creșterea interesului pentru lectură, în special pentru autorii români, implementarea a trei proiecte ,,Pegas”, finanțate de Fundația Comunitară Iași, coordonarea unui proiect finanțat de AFC – Constelația bibliotecilor -, atragerea de donații și diverse parteneriate cu alte asociații și instituții de profil) rămâne bucuria de a împărtăși același ideal, acela că educația ne unește și ne face mai buni. De aceea, Dorin crede și militează pentru o societate deschisă, unde fiecare persoană trebuie tratată întotdeauna ca scop în sine și niciodată ca mijloc. 

Irina Nichifiriuc

Irina este mamă de un adolescent și două pre-adolescente, Instructor Hand in Hand Parenting și blogger pe www.sfatulmamei.com. Misiunea ei este să învețe părinții cum să întărească și să construiască relația cu copii lor astfel încât aceștia să devină adulți echilibrați și de încredere. ”Lucrul cu părinții, atât la cursuri cât și în sesiunile unu-la-unu, îmi dau speranța că suntem pe drumul cel bun ca societate și ca specie”, spune Irina. Întoarsă recent de pe Camino de Santiago de Compostela, Irina a găsit un mod inedit de a îmbina educația parentală cu mișcarea și crede că echilibrarea emoțională și cea fizică fac din oameni niște părinți mai buni.

Ionela Luciu

“Sunt Ionela Luciu și de peste 20 de ani învăț cu pasiune despre  oameni. Am lucrat cu numeroși mentori care mi-au dat ocazia să înțeleg mai bine cum educația și contextele de viață construite conștient sau mai puțin conștient impacteaza dezvoltarea unui copil și implicit formarea unui adult. Copiii au fost însă cei mai buni traineri ai mei și sursă motivației mele.

ParentIS s-a născut din ce am învățat mai ales de la copii și a devenit în timp o comunitate pentru părinții din Iași dar nu numai. A crescut de la an la an într-un mod pe care nu l-am putut estima inițial. Oamenii care au venit spre ParentIS mi-au arătat dorința de a înțelege nevoile reale ale copiilor și modul cum ei că părinți pot, prin ei înșiși, să schimbe lumea pentru copii, și pentru fiecare om. ParentIS este “un acasă” pe care l-am construit din nevoia mea de mama, informațiile de specialist în educație și din pasiunea mea pentru tot ce înseamnă psihicul uman. Însă ParentIS astăzi este mult mai mult decât atât, este puterea iubirii părinților de a face lumea mai bună pentru copiii lor.”

Jassyro

“Acum ceva timp în urmă am citit despre ordinul linguriței a lui Amos Oz și ne-am gândit că ar fi fain să îl punem în practică, doar că a rămas undeva acolo în sufletul nostru și mereu am crezut că încă nu am început formarea acestui ordin. Acum mi-am dat seama că lingurița noastră este cafeaua și, pentru a schimbă ceva, întotdeauna este nevoie de o ceașcă de cafea bună și încă ceva (voință, perseverență, empatie, nebunie, credință, zâmbete și voie bună pozitiv). 

Suntem surprinși de faptul că am fost nominalizați de comunitate pentru a fi eroi. Suntem surprinși pentru că nu am simțit că noi am produs o schimbare, ci cafeaua și oamenii din jurul nostru! 

Se adeverește că o ceașcă de cafea poate pune oamenii la un loc și face magie; apoi deja unde îs doi puterea crește. În jurul Jassyro s-au adunat mai mulți eroi și au format o comunitate. Nu ne-am propus niciodată să creăm una, însă se pare că ea se formează și crește organic și fain. Mersi celor care au votat că noi să fim reprezentanți ai Eroilor comunității noastre!

juriu

În călătoria noastră pentru a găsi și a le mulțumi Eroilor Urbani, îi avem alături de noi pe:

Corina Farcaș

Psiholog, Specialist comunicare și relații publice
Fundația Comunitară Iași

Giorgiana Dumitru

Specialist Marketing
Ness România

George Marici

Actor, Realizator Radio Impact FM

Alex Enășescu

Jurnalist local, Fondator al newsletter-ului Iașul nostru

Mihai Chirica

Primar al Municipiului Iași

Contact